Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego w 2024 roku znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Autorzy norm uwzględnili aktualne zalecenia międzynarodowych grup eksperckich oraz wyniki najnowszych badań naukowych.
W normach z 2024 r.:
- przyjęto bardziej szczegółowe grupy według wieku i płci dla dzieci i młodzieży,
- zaktualizowano m.in. normy na energię, białko, tłuszcz, biotynę,
- opracowano normy na molibden,
- wykorzystano najnowsze dane antropometryczne dla populacji polskiej do określenia norm dla osób dorosłych,
- przedstawiono wyniki najnowszych prac EFSA dotyczących górnych tolerowanych poziomów spożycia (UL).
Ponadto Monografia zawiera również cenne informacje dotyczące:
- oceny i planowania spożycia,
- wartości referencyjnych zamieszczanych na opakowaniach żywności,
- suplementów diety.
Normy można pobrać bezpłatnie ze strony Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.