październik 19, 2020

Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności

Uniwersytet Ekonomiczny wraz z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu zapraszają do udziału w XXII edycji Ogólnopolskiej Wiedzy o Żywności.
Celem Olimpiady jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół oraz nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami.

Olimpiada jest adresowana do uczniów technikum, liceum ogólnokształcącego oraz słuchaczy kursów kwalifikacyjnych, kształcących się w zawodach: technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych. Jest dedykowana uczniom, których ciekawi przebieg i kontrola jakości procesów technologicznych wytwarzania produktów spożywczych, a także magazynowanie surowców, półproduktów i gotowych wyrobów, jak również ich spedycja.

Udział w olimpiadzie jest sprawdzeniem wiedzy i umiejętności, nabytych podczas pracy z nauczycielem oraz wynikających z rozwoju własnych pasji. Finaliści, oprócz cennych nagród rzeczowych otrzymują zaświadczenie, na podstawie którego są zwolnieni z części pisemnej egzaminu, potwierdzającego ich kwalifikacje w zawodzie oraz indeksy na wyższe uczelnie w całym kraju.

Link do strony internetowej ze szczegółowymi informacjami na temat olimpiady